Inlägg nr. 127 - Inför Holland
1Q84 (bok 3) av Haruki Murakami
Det här är den första bok jag läst av den omtalade Murakami. Boken hade ett enkelt och lättförståeligt språk och trots att jag hoppade in i den tredje delen hade jag inga problem att hänga med. Men trots detta föll den mig inte helt i smaken. Jag tyckte att boken var bra, missförstå mig inte! Kanske var det för att jag inte läst de två förlagorna, men jag tyckte inte alls att boken "bröt reglerna för vad en bok kan innehålla" som baksidan utlovade. Och jag förstod inte riktigt vad den ville säga mig. Hur som helst uppskattade jag karaktärerna och deras interaktioner, det var en spännande handling och något jag särskilt tyckte om var att de olika karaktärernas synvinklar inte var synkade. I början var detta inget man la märke till eftersom karaktärerna inte interagerade, men framåt mitten blev det mer och mer klart att synvinklarna inte var synkade. Väldigt häftigt.
Eftersom jag snart ska till Holland på semester med min familj fick jag i läxa att läsa lite böcker. Först ut var:
The diary of a young girl av Anne Frank
En intressant läsupplevelse. Jag kände stundom igen mig i Annes tankar, men väldigt ofta satt jag också och tänkte "nej, nej, jag har ingen aning om vad du känner just nu". Att se en annan persons tankar sådär öppet och ärligt är något alldeles annorlunda och eftersom det är en berättelse ur verkligeheten hade allting en tyngre innebörd. Jag är glad att jag läste den här boken.
Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier
Boken handlar om en ung flicka i Holland som får anställning som hushållerska i en familj. Pappan i familjen är målare och den unga flickan fascineras ändlöst av hans målningar och person. Samtidigt har hon en friare i slaktargossen, och hon har svårt att bestämma huruvida hon vill ha honom eller ej.
Som ni hör har boken inte den mest djupa handling. Jag skulle vilja kalla den för dåtida chicklit och den var okej, men jag fick inte riktigt ut något av den. Handlingen var aldrig tråkigt och jag störde mig inte på något, men karaktärernas kamp berörde mig inte och jag kunde inte känna igen mig i någon av dem. En okej bok, men inget mästerverk (till skillnad från tavlan på framsidan, som boken bygger på).
Inlägg nr. 126 - Bermudatriangeln och herr Markurells
The Bermudez Triangle av Maureen Johnson
Boken handlar om tre tjejer som varit bästa kompisar så länge de kan minnas. Nina åker på pluggläger över sommaren och träffar en kille. När hon kommer tillbaka inser hon att hennes två bästa kompisar blivit kära - i varann.
En spännande bok om vänskap och kärlek. Distansförhållanden och homosexualitet. Jobbproblem och skolproblem. Boken berörde många teman på ett värdigt sätt, men tyvärr kändes den lite, barnslig. Kanske är det bara att jag inte tillhör målgruppen, för boken är ju bra, bara inte för mig.
En annan sak (som jag inte kan bestämma mig för om jag gillar eller ogillar) är Ninas pojkvän. Så. Spännande. Berättande. Om hans karaktär.
Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman
Boken handlar om herr Markurell, hans familj och de andra invånarna i Wadköping och främst om hur herr Markurell ställer till det för de andra invånarna.
Boken har en väldigt kompakt text, som till viss del var svårläst. Mycket hade det nog att göra med min kopias hemska layout, men också med att jag hade svårt att relatera till karaktärerna. Det var många karaktärer att hålla reda på, och de beskrevs inte på ett sådant sätt som jag är van vid (albeit intressant sätt). I ungefär mitten av boken kom jag dock till en breaker där handlingen blev mer framåtdriven och då blev den betydligt lättare att läsa. Överlag tyckte jag om boken och förstår att det är en klassiker.