Rant nr. 65 - Lite grammatik...

Några ord som ofta blandas ihop är "de", "dem" och "dom" så därför tänkte jag förklara dem lite.

När man pratar grammatik så pratar man ofta om något som heter subjekt och objekt. Subjekt är den som gör något och objekt är den mot tar emot handlingen (verbet).

Till exempel i meningen "Kalle slår Lisa" så är Kalle=subjekt och Lisa=objekt.
Byter man på det till "Lisa slår Kalle" så blir förstås Lisa subjekt och Kalle objekt.

sålunda blir det även: "de slår dem"
om man säger "dem slår de" så blir det som att man säger: "Lisa, slår Kalle". dvs Kalle slår Lisa, men vi sätter det i omvänd ordning. (Detta kallas för topikalisering.)

Det kan vara rätt knepigt att hålla isär dessa två på svenska, men ett tips kan vara att översätta det som du tänkt skriva till engelska. "De" och "dem" motsvaras nämligen av "they" och "them", vilket vi svenskar har mycket lättare att hålla skillnad på.

"They hit them" är väl alla överens om att det heter, eller? inte:
"Them hit they".
och på samma sätt fungerar "de" och "dem".

En annan sak man kan göra för att underlätta för sig själv, om man fortfarande tycker att det är svårt är att alltid använda "dom". "Dom" är ett ord som är nyintaget i svenskan och, även om det fortfarande är väldigt nytt, så är det ett helt acceptabelt substitut för både "de" och "dem". Subjekts- och objektsfunktionen försvinner alltså och det blir väldigt mycket lättare att handskas med.

"Dom slår dom" är en helt okej mening. Så mitt förslag: vet ni inte skillnaden mellan "de" och "dem", använd då "dom"!

Hoppas ni har
EnjoyedRant nr. 64 - Maria och Taylor Lautner.

De senaste veckorna har jag börjat med något som är rätt pinsamt: jag blandar ihop åldrar.

Ända sedan vi var och såg New Moon så har det flera gånger hänt att jag, Jenny och Maria börjat diskutera Taylor Lautner. Då Jenny flera gånger undrat hur gammal han är så har jag glatt sagt:

"Han är lika gammal som Maria, -93:a!"
Vilket är VÄLDIGT lustigt. Till att börja med är Taylor Lautner inte -93:a, han är -92:a, vilket jag vet! Så jag förstår inte varför jag säger så... Som punkt pinsamt nummer 2 är att Maria är ett år yngre än jag. Det vet jag väl och det faktum att jag säger att hon är -93:a borde betyda att jag är -92:a. Och det är jag rätt övertygad om att det stämmer inte. Nej, hon är -90:a och jag behöver en hjärnundersökning.

Tack för mig.
Enjoy!


Love y'all!

Rant nr. 63 - Dagens I-landsproblem


YouTube skulle verkligen behöva göra större subscriptionboxar.
Såhär ser det ut konstant i min subscription box och det tar aldrig slut! Man tittar på en video, men så fort en är tittad på och försvinner ur rutan så dyker det upp en till som legat i vänt under. De tre raderna är alltid, alltid fulla! Dessutom så kommer det alltid upp videor som jag redan sett! Inte konstigt att den aldrig är tom då, liksom! >.<

Känner ni igen några av youtubarna? Det var visst bara en massa kända youtubare i den här batchen!

Hittade lite gamla bilder på mig! Helt sjukt!  Vad man ändras alltså...
Och avslutningsvis: (troligtvis det enda substantiella i det här inlägget). Det här är för alla Star Wars-fans!

Enjoy!RSS 2.0