Inlägg nr. 136 - En hel drös merom

To kill a mockingbird av Harper Lee
Boken handlar om ett barn som växer upp i 20-talets sydstater. Fördomar, rasism och normalism är alla saker som diskuteras i boken och gör det bra. Dock tyckte jag att den blev lite förvirrad mot slutet. Istället för att förklara allt som behövde svar besvarades flera frågor upprepat. Well, bra bok överlag.
 
Fel grav av Kelly Link
Spännande berättelser om övernaturliga och oförklarliga händelser. Jag gillar stilen, de burdusa och oupplösta sluten och känslan av maktlöshet de inger. Men jag tror att de skulle göra sig bättre att läsa en för en, än i ett sträck.
 
The taming of the shrew av William Shakespeare
Kvinnan är oresonlig, men eftersom männen vill gifta sig med hennes syster måste hon lugnas ner. En man som gillar utmaningar ber pappan om hennes hand och sedan driver han henne från vettet, tills hon gör allt han säger bara för att slippa hans galenskaper. Fantastisk kärlekshistoria, verkligen. Dialogen är rolig, men handlingen avskräckande.
 
Ögat över månskäran, Upprorsänglar och Längtans rike av Libba Bray
Gemma Doyle är en flicka uppvuxen i Indien men som längtar efter att få göra sin debut i England. När hennes mamma blir mördad skickas hon tillbaka till en flickskola där hon med viss möda lyckas skaffa sig vänner som gillar hennes speciella förmågor. Men mörkret och dess krafter hotar och Gemma får snart veta att hon är den utvalda, den enda som kan rädda sin värld och den magiska världen hon brukar besöka.
Böckerna gillar jag mest på grund av sin komplexa kärleksdrama; en intressant konstellation med klasskillnader, homosexualitet och uppror.

Inlägg nr. 135 - Två favoriter

Les Misérables av Victor Hugo
Den andra och sista delen av den episka serien. I första delen störde jag mig mycket på irrelevant dravel men trots att det fanns sin beskärda del av det här också störde det mig inte lika mycket. Jag uppskattar mycket hur sammanvävd serien är, alla karaktärer är viktiga och ordentligt, inte utvecklade, men har en stor och relevant roll för historien. Det är många spännande twists och turns och de största karaktärerna är mycket väl utvecklade, deras tankegångar och gärningar tydliga för oss att följa. Jag höll dock på att bli galen av kärleksdravlet: den överdrivna "jag dör utan dig", "du är en ängel mer än en människa", "du är ingen människa för mig, du är parfym" etc. etc. yada yada. Alldeles för outdated för att fungera för en modern läsare, men bortsett från det skulle jag ge les mis andra delen nästan högsta poäng.
 
The windup girl av Paolo Bacigalupi
En scifiroman om en framtida värld där oljan tagit slut, havet hotar att omfamna öriken, och mat faller offer för fatala virus. I kungariken Thailand samsas flyktingar, lokalbefolkning och rika utlänningar om maten och makten och pengarna. I deras mitt finns Emiko, en konstgjord människa som gömmer sig i det öppna. Hon stöter på Anderson, en utländsk spion för ett rikt monopolföretag, i Thailand för att söka ny potentiell matproduktion, samtidigt som han blir uppsnärjd i det politiska spelet mellan Thailands kungahus och regering.
Jag gillade the windup girl. Språket var målande, på det där speciella sättet bara Bacigalupi kan, och det är tydligt att han har kunskap om asiater. Handlingen var spännande och på sina ställen gränsade den till äcklande grym. Jag gillade även slutet, och är överlag imponerad. Bacigalupi är bra.

RSS 2.0