Inlägg nr. 96 - Baby-blått och -rosa. Och Hitler.

För någon vecka sedan berättade jag för några bekanta en sak som jag hört. Saken i fråga hörde jag i min tur av Hank Green (en av Vlogbrothers på Youtube, en, i mina ögon, rätt säker källa) och är detta: för några decennier sedan räknades babyrosa som pojkfärgen och babyblått bars av flickbebisar. Sedan kom Hitler och valde rosa band för att skilja ut de homosexuella på vägen till fånglägren...

Mina bekanta bemötte min historia på ett sätt jag tycker var mycket märkligt. Det första de sa var (helt oberoende av varandra, mind you): "Ja, det var nog någon annanstans än i Sverige som pojkar representerades av rosa och flickor av blått, va?"

Jag blev väldigt förvirrad. "Ja, det stämmer kanske, det var nog inte i Sverige, men nu hoppade du just över poängen", tänkte jag. För VAR det hela inträffade, och VEM som tyckte att den här förändringen behövdes var inte min poäng med historien.

ATT någon tänkte "Booh! Om rosa representerar homosexualitet så kan det ju inte samtidigt representera pojkar. Då får det stå för flickor istället" är en helt galen idé.

Jag kan inte påstå att jag vet mycket om sånt här, homosexualitet och feminism och alla andra ämnen som historien berör. Jag vet bara att historien pokar mig i axeln och liksom skriker att något här är så fel. Jag vet inte vad, menne.... Någon som vill diskutera/förklara det med/för mig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0